14.09.2023

ТОВ "ПОЛЛІ-СЕРВІС" СПРИЯЛО НАДХОДЖЕННЮ РЕКОРДНОГО ЗА ОСТАННІ 20 РОКІВ РІВНЯ АКЦИЗНОГО ПОДАТКУ – ЗА СЕРПЕНЬ ДЕРЖБЮДЖЕТ ДОДАТКОВО ОТРИМАВ 2,3 МЛРД ГРИВЕНЬ

Київ, 14 вересня 2023

Українське підприємство ТОВ "Поллі-сервіс", національний лідер у галузі захищеного друку та персоналізації, зробило свій інтелектуальний внесок у боротьбу з нелегальним обігом підакцизних товарів, що дозволило досягнути рекордного рівня надходжень акцизного податку до Державного бюджету України. За даними Державної податкової служби України (https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/708346.html), загальна сума акцизного податку, яка надійшла з вироблених в Україні та ввезених на митну територію України підакцизних товарів у серпні поточного року становить 10 млрд гривень. Це перевищує надходження з тютюнових виробів та лікеро-горілчаної продукції у серпні минулого року на 2,3 мільярди гривень або на 29,5%.

Вражаючого результату у вигляді витіснення продажу контрафакту і наповнення бюджету реальними податками вдалося досягти одразу після запровадження комплексної державної інформаційної автоматизованої системи Track&Trace та введення в обіг цифрової акцизної марки нового покоління з голограмою і спектральної міткою, захищеної від підробки. Таку систему створили розробники та українські вчені компанії «Поллі-Сервіс» з метою підвищення обсягу та контролю надходжень до держбюджету акцизного податку.

Вперше за останні 20 років збільшення зборів від акцизу відбувається не через збільшення процентної ставки акцизного податку, а шляхом збору податків та витіснення нелегальних марок з обігу всередині країни. Так, у червні 2023 року Кабінет Міністрів України затвердив нові зразки марок акцизного податку, право інтелектуальної власності на які належать виключно державному підприємству «Поліграфічний комбінат «Україна» по виготовленню цінних паперів».

Попередній дизайн марок акцизного податку був незмінний з 2003 року. За 20 років підприємливі бізнес-винахідники зуміли обійти закон, почали виготовляти підроблені марки й фальсифікувати тютюнові вироби та алкогольні напої під виглядом відомих українських брендів. В результаті втрати держбюджету від несплаченого акцизного податку – колосальні. Наприклад, 2018 року – це, як мінімум, 2,6 млрд грн., а 2019 – 4,6 млрд грн. При цьому виробництво марок акцизного податку в Україні зменшилося з 5,3 млрд штук у 2012 році до 2,6 млрд штук у 2022 році.

Посилення захисту марки акцизного податку забезпечено завдяки зміні графічного дизайну, появі прихованих елементів захисту та захисного елементу. У комплексі методів захисного друку використовуються спеціальні захисні фарби, які приховані для людського ока, але спричиняють різноманітні оптичні ефекти при використанні спеціальних засобів контролюючими органами.

ТОВ «Поллі-Серсвіс» як сертифікований виробник продукції в Україні співпрацює з Поліграфкомбінатом «Україна» щодо постачання спеціальних захисних матеріалів на умовах, визначених у Кваліфікаційних вимогах відбору постачальника матеріалів для виробництва захищеної продукції.

Зміна дизайну та посилення захисту марок акцизного податку відбулися в межах встановленої для попередніх марок вартості, що не є фінансовим тягарем для виробників та постачальників підакцизних товарів.

Після запровадження нової марки, уже на вересень 2023 року на адресу ПК «Україна» надійшов запит від бізнесу на виготовлення марок акцизного податку нового зразка для маркування алкогольних напоїв, тютюнових виробів вітчизняного та імпортного виробництва втричі більше за замовлення, зроблені у червні 2023 року. Враховуючи суттєвий приріст замовлень на нові зразки марок із посиленим рівнем безпеки, у бюджет держави від сплати акцизного податку додатково надійдуть десятки мільярдів гривень.

У 2024 році в Україні планується збільшити обсяги виробництва марок акцизного податку, що пропорційно відобразиться на показниках дохідної частини державного бюджету. Від запроваджених інноваційних нововведень програє лише недобросовісний бізнес, який більше не зможе підробляти марки акцизного податку і, як наслідок, ухилятись від сплати обов’язкових платежів до державного бюджету.

ТОВ "Поллі-Сервіс" – українська компанія, яка створює високоінтелектуальні комплексні рішення для персоналізації, захисту документів, пластикових карт, а також інформаційних систем. Компанія є лідером у галузі ID-документів, розробки і впровадження ІТ-систем, забезпечує технічне обслуговування на основі власних технологічних продуктів, інтеграційних систем і об'єктів інтелектуальної власності. "Поллі-Сервіс" є архітектором всесвітнього глобального проекту з виробництва перших електронних ID-документів для організації INTERPOL, які сьогодні використовуються більш, ніж у 190 країнах світу.